(PressFire.no): På tampen av fjoråret kom de sørgelige nyhetene om en brutal skolemassakre i Connecticut, USA. Adam Lanza (20) skjøt og drepte 20 barn og seks lærere inne på en barneskole før han tok sitt eget liv.
Hendelsen har ført til at debattene har flammet opp igjen rundt kontroll av våpensalg, samt effekten av medievold på aggresjon i det virkelige liv.
Denne uken har USAs visepresident Joe Biden ledet en tredagers samtale i Det hvite hus hvor formålet var å finne løsninger på landets alvorlige problemer med ulovlig bruk av skytevåpen. Det skriver AP.
Blant andre en rekke representanter fra spillbransjen har vært til stede under debatten.
Les også: Vil brenne voldelige dataspill
Les også: Spill dreper ikke
Cheryl Olson, en forsker på effekten av voldelige videospill, fortalte etter møtet at representantene fra spillbransjen var redde for å bli gjort til syndebukker etter skolemassakren.
Joe Biden skal derimot ha vært klar på at han ikke har noen fordommer mot videospill, og at det ikke er hans intensjon å legge skylden på dem.
– Vi er simpelthen på utkikk etter hjelp, skal visepresidenten ha uttalt.
I tillegg til flere forskere på spill og medievold har spillindustriens interesseorganisasjon Entertainment Software Association (ESA) og representanter fra Activision og EA vært til stede i Det hvite hus denne uken.
ESA skal ha fortalt Biden at en rekke uavhengige, vitenskapelige undersøkelser har lett etter en sammenheng mellom videospill og vold i den virkelige verden, uten at noen av dem har klart å slå fast en slik forbindelse til dags dato.
De påpeker også at voldelig kriminalitet ikke har økt i takt skytespillenes voksende publikum de siste tyve årene – snarere tvert imot.
Joe Bidens rapport til Obama etter disse samtalene forventes å oppfordre til obligatorisk gjennomføring av en grundig bakgrunnssjekk før en tillates å kjøpe våpen, samt forbud mot våpen som er laget for offensive formål og våpen med stor ammunisjonskapasitet.
Aktivister mot salg og bruk av våpen skal også ha satt som sitt primære mål å få håndhevet strengere bakgrunnssjekker. Å skulle forby våpen totalt anser de som urealistisk. Et forbud mot høykapasitets-magasiner er likevel mer gjennomførbart.
En slik gruppe, The Brady Campaign to Prevent Gun Violence, sier til AP at omkring 40 prosent av våpensalg i dag skjer uten noen bakgrunnssjekk av kjøperen. Slike salg foregår for eksempel over internett, gjennom annonser og på våpenmesser.
På den annen side er det en rekke grupper og organisasjoner som støtter det frie våpensalget, og som vil kjempe hardnakket mot innføringen av strengere restriksjoner.
The National Rifle Association (NRA) uttaler at slike brutale hendelser som den i Connecticut ikke kan skyldes på at en har tilgang på et stort utvalg av våpen og ammunisjon. De skylder heller på kulturens glorifisering av vold.
NRA har tidligere uttalt i en offentlig appell at de eksplisitt mener at voldelige dataspill og filmbransjen har skylden. De vil ha bevæpnede vakter på skoler, med begrunnelsen at «det eneste som stopper en ond mann med våpen, er en god mann med våpen».
Også det synet at voldelige spill kan ha en effekt på psyken har riktignok enkelte rapporter å lene seg på.
Visepresidenten skal også være interessert i teknologi som gjør at et våpen kun kan avfyres av personen som kjøpte det. Kanskje noe liknende av teknologien som reddet James Bond i seriens forrige kapittel, «Skyfall».
Biden mener slik teknologi kunne forhindret Connecticut-massakren, der gjerningsmannen brukte våpen som var kjøpt av hans mor.
Han skal også ha diskutert å gjøre det kriminelt å selge våpen videre.
Også representanter for film- og TV-bransjen var til stede under samtalene.