I løpet av denne uken blir PlayStation Network-serverne endelig skrudd på igjen. Det vil si, de viktigste onlinefunksjonene kommer tilbake på PlayStation 3 med det aller første, etter at Sony valgte å stenge hele tjenesten like før påskeferien.
Grunnen til å gjøre noe så drastisk som å stenge, var at man fra Sony-hold hadde oppdaget inntrengere – og anså sikkerhetsrisikoen som så stor at man altså tok ned PlayStation Network (PSN).
Arbeidet med å sikre tjenesten for fremtiden har pågått for fullt gjennom påsken og uken som fulgte. Kaz Hirai, president i Sony Computer Entertainment, holdt nylig en pressekonferanse i Tokyo sammen med noen av toppsjefene i selskapet. Der ble det lovet bot og bedring. I tillegg bukket Sony-sjefene dypt foran forsamlingen, i nøyaktig sju sekunder, skrev spillbloggen Kotaku. Dette med bukking er japansk skikk i forhold til å konfronteres med en stygg forretningsmessig blemme som det PSN-krisen utvilsomt har blitt for Sony.
77 millioner brukerkontoer på PlayStation Network kan være eksponert, og kredittkortopplysninger fra mange PlayStation 3-kunder kan ha havnet på avveie. Det innrømmet Sony omsider, etter å ha drevet undersøkelser gjennom hele påsken.
Også FBI og Homeland Security er nå koblet inn i saken.
Flere av PressFires lesere har tatt kontakt med oss, og hevder de ha blitt svindlet etter at det kom frem at PS3-eieres kredittkortopplysninger kan være på avveie.
Nå påstår Sony å ha funnet ut hvem som har stått bak alle problemene. Anonymous, som tidligere har stått bak hackerangrep mot PlayStation 3-tjenesten, har nemlig lagt igjen en liten hilsen på Sony-serverne.
Dette skjedde like i kjølvannet av at rettssaken mot 21 år gamle George Hotz ble avblåst, etter at Sony ble enige med PS3-hackeren om et forlik med visse betingelser. Anonymous er en lederløs gruppe med hackere og aktivister.
Les intervju med norske «Anonymous-hacktivister» her.
Kaz Hirai har nå pekt fingeren mot Anonymous i et brev til amerikanske myndigheter. De krever nå å få innsikt i hva som gikk galt i forhold til at så mange personlige opplysninger havnet på avveie fra PSN.
På den offisielle PlayStation-bloggen skriver kommunikasjonssjef Patrick Seybold hva som gjør at Sony nå mener å ha funnet de skyldige:
- Vi oppdaget at inntrengerne hadde plantet en fil på en av våre Sony Online Entertainment-servere kalt «Anonymous», med beskrivelsen «We are Legion».
Dette står i sterk kontrast til uttalelser fra Anonymous-kilder, etter at PSN-problemene for alvor tårnet seg opp. De tok avstand fra et hvert videre angrep som også fikk innvirkninger for den vanlige PS3-eier, uttalte hackerkollektivet. De innledet riktig nok den første bølgen av PSN-angrep, noe Anonymous også tok æren for.
Denne uken ble det kjent at også onlinespillende Sony-kunder har blitt utsatt for informasjonstapping. Ikke bare PSN-brukerne.
Ringvirkningene av det som har skjedd med Sonys PlayStation Network-tjeneste er det foreløpig vanskelig å se konturene av. Klarer selskapet å gjenvinne tilliten til kundene? Det er ett sentralt spørsmål. Forbes har også anslått at PSN-gate kan koste Sony i størrelsesorden 130 milliarder kroner. I tillegg er flere søksmål mot selskapet under opprulling.