Steelseries H Wireless

Suveren komfort.

(Pcworld.no): Er du av de mer seriøse gamerne, liker du kanskje å sitte oppe til langt på natt å spille - være seg det er på konsoll eller pc. Da er det alltid greit med noe som er komfortabelt å ha på over tid, og som aller helst også leverer god lyd.

Steelseries H Wireless er selskapets ferske toppmodell, og leverer ganske bra på begge punkter. I tillegg er det, som navnet avslører, trådløst. Ikke bare det, Wireless H kan også fint brukes både til pc og konsoll.

Vi har tidligere testet en rekke hodesett fra den danske spillutstyrsprodusenten Steelseries. Inntrykket er at selskapet er dyktig på komforten, som ofte er meget god. På lydsiden er det litt mer opp og ned. I blant er det ganske så bra, andre ganger ikke fullt så bra.

Det i mellom

Ofte når spillutstyrsprodusenter også vil levere lyd, er det vel mye fokus på bass og en del på diskant - så glemmer de gjerne alt som er mellom de to ytterpunktene. Og det er der det meste av fine detaljer ligger. Sånn er det ofte med Steelseries også.

Les også: TEST: Plantronics Rig - Spillyd på tvers av plattform

Med H Wireless kan de virke som om Steelseries har jobbet litt mer med lyden, for den er hakket bedre enn det meste vi har hørt fra selskapet før. Det skulle da bare mangle, all den tid H Wireless koster godt over 2 000 kroner. Den rimeligste prisen vi fant på Prisjakt var 2 100 kroner, mens snittprisen ligger nærmere 2 500 kroner. Det er mye penger for et hodesett, trådløst eller ikke.

For de par tusenlappene, og noen hundrelapper i tillegg, får du et ganske stort og stilrent hodesett. Kjente Steelseries-finurligheter som uttrekkbar mikrofon og litt oransje detaljer er på plass. Tilbakemeldingene vi fikk, var at mikrofonen leverte svært god lyd.

Suveren komfort

De store klokkene er utstyrt med myke og behagelige puter, kledd i et litt svettefremkallende kunstskinn - i alle fall nå som sommeren er ankommet. Bøylen er også utstyrt med en myk og behagelig pute. Hodesettet sitter akkurat passe stramt på undertegnedes hode, slik at klokkene lukker godt om ørene, uten at det blir for stort press. Vekten er det heller ikke stort å si på, batteri og litt ekstra elektronikk til tross.

Les også: TEST: SteelSeries 9H Gaming Headset - Solid og behagelig

I tillegg til selve hodesettet, trenger du den medfølgende kontrollboksen for at det skal fungere. Kontrollboksen er også lydkort, og kobles til pc-en ved hjelp av usb. Vi ble litt overrasket da vi så at koblingen inn i selve boksen var miniUSB, nå som nær sagt alt annet kobles til ved hjelp av mikroUSB.

I tillegg til usb-tilkoblingen er kontrollboksen utstyrt med analog inngang via minijack, slik at du om ønskelig heller kan kjøre lyden ut via et internt lydkort. Kjekt om du har et litt skikkelig lydkort i pc-en din fra før. Optisk inn- og utgang er også på plass, slik at du for eksempel kan koble til en konsoll, og eventuelt videre til en forsterker eller kringlydsett når du ønsker å bruke det.

Les også: TEST: Qpad QH-85 og QH-90 - Spillyd verdt pengene

Steelseries har lagt med det du kan finne på å trenge av kabler. Vi likte godt at de har merket hver eneste lille kabel med hva den er tiltenkt. Det gjør det svært enkelt å koble alt opp.

Smart kontrollboks

Kontrollboksen har en liten lcd-skjerm foran, samt en knapp og et volumhjul. Via volumhjulet og knappen har du tilgang til en rekke menyer og undermenyer, hvor du kan justere lydprofiler, velge lydkilde, aktivere eller deaktivere Dolby, og så videre.

I tillegg til å velge forhåndsprogrammerte lydprofiler, kan du også lage dine egne. Her har du i det hele tatt rikelig med muligheter for å stille inn hodesettet ganske etter eget ønske. Skjermen viser også hvor mye batteri du har igjen i selve hodesettet, og i batteriet som står til lading.

Ved siden av å kontrollere hodesettet fra kontrollboksen, er det også mulig å gjøre mange av innstillingene direkte fra hodesettet. Ved å trykke ned på volumhjulet får du tilgang til et utvalg av menyene.

Hvilke innstillinger du skal ha tilgang til fra hodesettet kan du selv bestemme i oppsettsmenyene, slik at du kan få det så enkelt eller omfattende som du vil. Sitter du i sofaen og spiller, mens kontrollboksen er plassert på tv-benken, er det jo kjekt å slippe å reise seg for å gjøre hver minste lille endring i lydoppsettet.

Jippi, to batterier!

Når vi tester trådløse hodesett er dette med batteri ofte et ankepunkt. Får ting er så irriterende som å gå tom for strøm mens du sitter og spiller. Ofte er løsningen å legge hodesettet til lading, eller å bruke det med ladekabelen koblet til.

Vi har opplevd å gå tom for strøm med H Wireless også, selv om batteritiden er blant de bedre. Da er det kjekt at Steelseries har valgt å utstyre H Wireless med et utbyttbart batteri, og lagt med to av dem i esken.

Les også: TEST: Razer Tiamat 7.1 - En drøss med høyttalere

Batteriet, som minner litt om et mobiltelefonbatteri, lader du enkelt i kontrollboksen som følger med hodesettet. På høyre side av boksen er det et spor hvor du setter inn batteriet, slik at du alltid kan ha et fulladet batteri klart. Det er en løsning vi gjerne hadde sett at flere hadde.

Vi har brukt Steelseries H Wireless en stund nå, og har brukt hodesettet til variert bruk. I løpet av testperioden har vi sett litt på film og tv-serier, vi har lyttet til musikk fra både Spotify og fra tapsløse filer liggende på pc-en. Aller viktigst er kanskje all spillingen vi har tatt oss tid til å løpet av testingen. Det er jo tross alt det som skal være hovedfunksjonen, om vi skal tro Steelseries.

Les også: TEST: Sennheiser G4ME Zero - Lukket lydnytelse

Da vi testet Steelseries 9H tidligere i år, var vi meget godt fornøyd med komfort og byggekvalitet. Lyden var fin i spill, men ikke fullt så imponerende til musikk. Selv med grundig justering og koblet til et dedikert kvalitetslydkort, var det litt lite detaljer og definisjon i musikken. Bassen var så klart på plass, og rikelig av det.

Bra, men ikke best

Med Steelseries H Wireless kan det se ut til at selskapet har justert noe på lyden. Det er fortsatt bra med bass, og den virker å være relativt stram og presis. Diskant er det også greit med, slik det gjerne er med spillhodesett. Vi er ikke helt fornøyd med mellomregisteret, noe vi merket spesielt i akustiske og litt roligere, detaljrike låter.

Det er ikke ille, men til godt over 2 000 kroner kunne vi ønsket oss litt mer. Her er for eksempel Sennheiser G4ME Zero langt bedre, men da må du leve med ledning. Ikke får du koblet deg enkelt til spillkonsoll heller.

Steelseries har valgt å gi H Wireless simulert kringlyd med litt hjelp fra teknologi fra Dolby. Hodesettet støtter både Dolby Digital og Pro Logix IIx, og videreformidler kringlyden ved hjelp av Dolby Headphone.

Som så mange andre har Steelseries gått for alternativet med simulert 7.1 lyd, altså syv høyttalere og bass. I praksis har vi merket svært liten forskjell på hodesett med 5.1 eller 7.1, og de to ekstra kanalene er nok mest lagt til for markedsføringens del. Det er jo uansett bare snakk om å legge på enda litt romklang og gjøre et par ekstra justeringen i lydbildet.

Uansett om det er snakk om 5.1 eller 7.1, er effekten så som så. Det gir litt ekstra dybde og litt mer informasjon om hvor lydene kommer fra, men på bekostning av korrektheten i lyden. Og det kan uansett ikke konkurrere med hodesett med flere elementer og ekte kringlyd. Til spill lar vi det ofte stå på, til musikk slår vi det alltid av.

Om det er noe vi har å utsette på lyden, og dette er noe vi sjelden klager på, må det være at det er litt lite av den. Selv med lydnivået skrudd helt til topp, blir det litt knapt. Det er så klart bra for ørene, og en grei måte å forsikre seg om at folk ikke spiller i stykker hørselen allerede i ung alder, men litt mer guff kunne det godt vært.

Les også: TEST: Creative Sound Blaster Tactic3D Fury - For mye bass, for lite annet

Det fungerer for så vidt greit nok på et stille gutterom eller hjemmekontor, men kan nok bli litt knapt om du er på lan eller i andre støyete omgivelser.

Knall kvalitet

Det er ikke ofte vi får inn spillhodesett som er like allsidige som Steelseries H Wireless, og som i tillegg er trådløse. Pussig nok er det ikke mange ukene siden vi testet noe litt tilsvarende fra Plantronics, som også gjordet enkelt å koble til både pc og konsoll. Plantronics RIG var imidlertid langt enklere på en del områder, og var utstyrt med ledning. Lyden var også en anelse plattere enn med H Wireless, og du går glipp av simulert kringlyd.

Som normalt, har Steelseries gjort en knalljobb med komfort og byggekvalitet. H Wireless oser kvalitet, og den avanserte kontrollboksen gir deg både greit med tilkoblinger, og rikelig med justeringsmuligheter. Vi liker også veldig godt at det følger med to batterier, og at det er svært enkelt å lade ekstrabatteriet i kontrollboksen.

Les også: TEST: Creative Sound Blaster Tactic 3D Omega - Barsk trådløs spillyd til pc og konsoll

Når det gjelder lydkvaliteten virker det som om Steelseries har jobbet litt ekstra med H Wireless. Lyden er jevnt over god, og en anelse bedre enn tidligere hodesett vi har testet fra Steelseries. Fortsatt savner vi litt definisjon og detaljnivå, men til spill fungerer det ypperlig. Til musikk er det greit nok, men ikke i nærheten av spillhodesett fra for eksempel Sennheiser og Qpad/BeyerDynamic.

Det er nok prisen en må betale for å få hodesettet trådløst, og holde prisen på et noenlunde akseptabelt nivå. For de fleste vil nok over 2 000 kroner være langt unna hva de er villige til å legge i et spillhodesett, og det kan vi for så vidt godt skjønne. Er en først oppe i den prisklassen, kan det være verdt å vurdere om en faktisk er avhengig av at hodesettet er trådløst eller at det kan kobles til både pc og konsoll.

Er det et krav er Steelseries H Wireless et trygt valg. Et annet og godt alternativ kan være Creative Sound Blaster Recon3D Omega Wireless, som gir god lyd, et godt lydkort til pc, tilkobling til konsoll og noe lavere pris. Kan du leve med ledning, og i hovedsak skal spille på pc, vil vi heller anbefale Sennheiser G4ME Zero. Om du gjerne vil spille på både pc og konsoll, men kan leve med ledning og litt færre justeringsmuligheter, kan du trygt spare en tusenlapp og gå for Plantronics Rig.

Oppsummering
Positivt
God komfort og byggekvalitet. Smart kontrollboks. Gode justeringsmuligheter. Smart batteriløsning. Rikelig med tilkoblinger. Trådløst. God mikrofon.
Negativt
Litt ubalansert lyd. Prisen.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3