(PressFire.no): Da det ble klart at de nye spillkonsollene bare kommer med 500 gigabyte lagringsplass, bestemte jeg meg umiddelbart for å oppgradere ved første anledning.
I starten holder nok standarddisken for ganske mange, men nå som alt innhold begynner å bli nedlastbart via digitale kjøp, vil det ikke ta lang tid før maskiner fylles opp.
Mange av spillene krever ganske mye plass. Bare «Killzone: Shadow Fall» veier 38 gigabyte, «Knack» 35 gigabyte, «Call of Duty: Ghosts» 31 gigabyte og «Battlefield 4» 33 gigabyte.
Du trenger ikke kalkulator for å forstå at det kan bli trangt om du kjøper en del spill digitalt.
Én løsning kan naturligvis være å kjøpe spillene på plater, men dere forstår hvor jeg vil hen?
Da er det svært hendig at det sitter en standard 2,5 tommers harddisk i en PS4, akkurat som på vanlige bærbare pc-er, og at Sony har tilrettelagt for at nesten hvem som helst kan bytte den.
Alt du trenger for å sette inn en ny er en minnepinne med USB-tilkobling, skrutrekker av typen stjerne og en ny harddisk.
Da kan man i grunn begynne med kjøpet av ny harddisk, hvor det er mange valg. Den første avveiningen man burde ta er mellom plass eller hastighet.
Med det mener jeg at du kan oppgradere hastigheten på harddisken ganske vesentlig, men at det da fort blir ganske dyrt om du vil ha litt lagringsplass.
Du kan nemlig sette inn en såkalt SSD-disk, som ikke baserer seg på roterende plater men minnebrikker.
Disse er utrolig mye raskere enn de tradisjonelle harddiskene - les mer om fordelene med SSD her.
I tillegg har forumet Neogaf et tiltak hvor de måler hastigheter på forskjellige harddisker i PlayStation 4.
En SSD-disk med rundt 250 gigabyte med lagring koster i skrivende stund 1500 kroner, og har dermed halvparten av lagringsplassen til den som allerede sitter i spillmaskinen.
I tillegg finner du hybridvarianter som har både SSD- og tradisjonell magnetplate, to harddisker i én kasse.
Disse egner seg dårlig til PS4-maskiner, da det er to harddisker og det er uklart hvilken av dem PS4 vil bruke. (ikke testet)
Denne gangen var størrelsen det viktigste, og jeg gikk for en HGST Travelstar 5k1500 til rundt 900 kroner.
En av grunnene til at jeg valgte akkurat denne disken, er at den har rett fysisk størrelse og i skrivende stund størst kapasitet på markedet.
Offisiell beskjed fra Sony er at de støtter harddisker som er 9,5 mm høye. I praksis er det plass til harddisker som måler 12,5 mm, men du er helt sikker om du kjøper en på 9,5 mm.
Jeg kan bekrefte at 2,5 tommers harddisker som er 15 mm høye ikke passer, da en nettbutikk oppga feil spesifikasjoner på en modell jeg kjøpte. Da er det hendig med angrerett.
Med riktig størrelse i hus, er det bare å sette i gang med forberedelsene.
Det første man bør tenke på er å sikre lagringsdata fra spillene, om du allerede har brukt maskinen litt. Da er det to alternativer: å lagre i nettskyen eller på minnepinne.
For skylagring må du ha et såkalt PlayStation Plus-abonnement fra Sony, som koster en fast sum i måneden men også gir deg en rekke andre fordeler.
Om du har et slikt, kan du gå til «Lagrede data i systemlagring», der du både får velge mellom automatisk opplasting og å manuelt lagre på spillbasis.
Du kan også kopiere lagringen din på en minnepinne under samme fane. Du kan lese mer om prosessen her.
Har du sikra dataen, gjenstår bare én ting før operasjonen kan begynne: å hente ned maskinens firmware.
Den finner du via denne nettsiden.
Filen ligger vanligvis på rundt 800 megabyte, og må inn på en minnepinne i mappestrukturen USBPINNE: PS4/UPDATE (husk store bokstaver) som er formatert med filsystemet FAT32. Noe den sannsynligvis er fra før av.
Fila må forresten hete «PS4UPDATE.PUP», men det skal den gjøre i utgangspunktet.
Det første du må gjøre er å dra av den blanke plastdelen på høyre side av konsollen.
Denne er ikke skrudd fast, men skyves til siden med litt makt. Deretter kan du ta den helt av for å avsløre harddisken oppe til høyre (se bilde).
Haddisken sitter i en skuff (caddy) som er skrudd fast med én skrue. Etter å ha fjernet den med en skrutrekker, er det bare å dra ut skuffen.
Dermed er det bare å reversere prosessen. Putt skuffen på plass i maskinen igjen, skru den fast og få på den blanke plasten.
Nå er du nesten i mål.
Når du nå plugger i kabler for å starte maskinen, er det smart å ha USB-pinnen med maskinvaren plugget i. I tillegg må du ha håndkontrolleren koblet til maskinen med kabel for at PS4-maskinen skal kunne kjøre oppstart.
Den vil be deg trykke «PS»-knappen på håndkontrollen før den begynner å lete etter maskinvaren på minnepinnen.
Om alt går som planlagt, begynner den å installere operativsystemet og det som trengs.
Når installeringen er ferdig, blir du bedt om å sette samme innstillinger som du ble spurt om første gang du startet maskinen. Det inkluderer blant annet språk og klokke.
Etter at PS4 oppfatter hvilket språk du foretrekker og hva klokka viser, er det tid for å opprette en bruker og koble den til PlayStation Network-kontoen din.
Etter at du har satt opp denne kontoen igjen, er det bare å laste ned lagringsfilene dine fra nettskyen eller minnepinnen.
Gratulerer, du har nå ny harddisk i PlayStation 4-maskinen din.