(PressFire.no): Under en pressekonferanse i Oslo i dag forklarte Økokrim at de har startet en etterforskning etter at NFT-spillet «Axie Infinity» ble utsatt for et hackerangrep.
– Vi har ikke stort håp om at vi noen gang greier å få noen tiltalte på tiltalebenken her i Norge, forklarte Økokrim-sjef Pål K. Lønseth.
– Etterforskningens hovedmål er å avdekke hvitvasking og forsøke å få tatt beslag i noen av verdiene.
Ifølge FBI er det sannsynlig at det er den nord-koreanske hackergruppen Lazarus som står bak hackingen, som tappet blokkjeden Ronin sin «bro» (som spillene «Axie Infinity» og «Axie Origin» benytter seg av), for mer enn 5,1 milliarder kroner i kryptovalutaen Etherium, i tillegg til 220 millioner kroner i kryptomynten USDC.
Økokrim sier de tror verdier for omtrent 50 millioner kroner er tatt fra rundt 750 nordmenn i spillet, men har ikke oversikt over hvem disse personene er. Derfor ber de om at spillerne tar kontakt.
Økokrim skal samarbeide med FBI om å få stanset hvitvaskingen av midlene, og at de ønsker å få med flere land på arbeidet.
Lønseth sier de ikke vet hvorfor de norske personene ikke har tatt kontakt for å anmelde tyveriet.
Dette kan muligens ha noe med at pengene som ble stjålet ikke ble stjålet direkte fra spillerne selv, men fra «velvet» til blokkjeden, som brukes som et mellomledd for å korte ned ventetiden for kjøp og salg av valutaen som benyttes i spillene.
I etterkant har selskapet bak Ronin-blokkjeden og «Axie»-spillene, Sky Mavis, fylt på med egen kapital for å hindre at noen spillere mistet verdier.
Det forklarer daglig leder i Sky Mavis, Aleksander Leonard Larsen, til PressFire. Han var med på å starte selskapet for fire år siden.
– Dette får ingen følger for våre spillere. Vi har dekket tapet med egne midler og friske investorpenger.
Larsen forteller at noen av pengene er kommet til rette igjen, etter at FBI samarbeidet med kryptobørsen Binance for å stoppe overføringer.
– Pengene kan spores fra lommebok til lommebok. Når de etter hvert går inn til en børs, vil de kunne stoppes og leveres tilbake, sier Larsen.
Mer enn 44 millioner kroner er tilbakeført så langt. Nå jobber Larsen og Sky Mavis sammen med Økokrim for å forsøke å spore opp mer.
NB: Aleksander Leonard Larsen er en tidligere skribent for PressFire.