(PCworld.no): Med dagens pc-er trenger man egentlig ikke å legge all verdens i det når man er på jakt etter noe nytt å surfe eller jobbe på.
De fleste pc-er er i dag mer enn spreke nok til å takle alle dagligdagse - og selv litt tyngre - oppgaver uten videre problemer. Tenk om det hadde vært like billig å være gamer.
For om pc-er flest duger til det meste, må det en del ekstra til om du vil henge med og spille de nyeste og heftigste spillene. Og det vil vi jo gjerne.
Da må man enten ha en relativt kraftig og dyr stasjonær pc, eller man kan ta skrittet helt ut og velge noe som yter vel så godt, og som (relativt) lett kan fraktes med til datatreff eller kompiser for en spillkveld i ny og ne.
TEST: Sennheiser G4ME Zero - Lukket lydnytelse
Heldigvis finnes det de som fortsatt satser på å levere virkelig rå spillytelse i bærbar form. En av leverandørene vi har best erfaringer med i så måte er norske Multicom.
Vi har tidligere testet en rekke heftige spillbærbare derfra og nesten alltid vært svært så fornøyd med det vi har fått servert.
Det er ikke uten grunn at undertegnede selv valgte en kraftig spillbærbar fra Multicom da det skulle handles inn noe litt mer fraktvennlig enn en gigantisk stasjonær. Her får man nemlig fra god til ekstrem ytelse, og ofte til noe lavere pris enn fra de store, internasjonale produsentene.
Stort, tungt og sprekt
Denne gangen har vi hatt et av selskapets relativt store og brutale beist inne til test, Multicom Kunshan P177S.
Pc-en er utstyrt med en skjerm på 17,3 tommer og har en vekt på litt i overkant av fire kilo. Det er altså ikke en den minste tassen av en pc det er snakk om. Størrelsen gjør imidlertid sitt til at Multicom har klart å putte en masse godsaker inn i pc-en.
Vår testmodell var utstyrt med en Intel Core i7 4700MQ-prosessor på 2,4 gigahertz. Av ulike grunner, blant annet en lang pappaperm for undertegnede, har vi hatt pc-en stående på testbenken en god stund.
I skrivende stund er derfor i7 4700MQ erstattet av i7 4800MQ på 2,7 gigahertz som minstevalg når det gjelder prosessor. Kjekt er at også at ting har skjedd på prisfronten i den samme perioden, så maskinen er faktisk en anelse billigere (men fortsatt relativt dyr) enn da vi fikk vår testmodell - kraftigere prosessor til tross.
LYS: Det lyser litt overalt, inkludert i styreflaten. Lysene kan justeres i både styrke og mønstre - eller deaktiveres.
Med en god prosessor i bunn er det duket for kraftig ytelse til alskens bruk, men uten en kraftig grafikkprosessor i tillegg kommer man ikke langt. Multicom hadde utstyrt vår pc med en Geforce GTX 780M-grafikkprosessor, som er av de absolutt kraftigste man kan få i en bærbar pc om dagen.
Maskinen kan i en billigere konfigurasjon også leveres med AMD Radeon HD 8970M-grafikkprosessor. Kombinasjonen av kraftig prosessor med fire kjerner og en svært så kraftig grafikkprosessor gjør at det meste ligger til rette for spillytelse av det gode slaget.
Vi hadde også 16 gigabyte minne til rådighet. Her kan du om ønskelig velge åtte gigabyte og spare i underkant av 800 kroner, eller du kan fleske til med hele 32 gigabyte minne for nesten 1 200 kroner ekstra. Vår erfaring er at man kommer langt med 16 gigabyte minne.
TEST: Creative Sound Blaster ZxR - Creative slår tilbake mot integrert lyd
SSD og harddisk(er)
Ellers var pc-en utstyrt med en Intel SSD 525 på 240 gigabyte til operativsystem, programmer og spill. Til lagring av data hadde vi en tradisjonell harddisk på 750 gigabyte til rådighet. Om ønskelig er det videre mulig å få pc-en levert med ytterligere en harddisk eller SSD.
Du kan altså få rikelig med lagringsplass om det trengs - gitt at du er villig til å legge noen kroner ekstra i det, så klart.
Designmessig følger Kunshan P177S i samme sporet som tidligere toppmodeller fra Multicom. Det går i matt, sort, gummiert overflate, røffe linjer og ett og annet blått lys - inkludert en lysende logo i styreflaten.
Tastaturet er i fullstørrelse og kurant i bruk. Det skiller seg ikke stort fra bærbartastaturer flest, og fungerer som forventet. Maskinen er relativt tykk og noe høy i forkant, men ved å hvile håndflatene nedenfor tastaturet merket vi ikke noe ubehag over tid.
Styreflaten er stor og romslig, men det er en del friksjon og fingeren glir ikke like lett over den som vi kunne ønsket. Det fungerer, men oppleves litt tregt. Har du planer om å spille bør du nok uansett koble til en god spillmus. Å spille for eksempel skytespill med styreflaten fungerer tross alt relativt dårlig.
FULL FART: Ovenfor tastaturet finner du ikoner for forskjellige funksjoner, inkludert ett som aktiveres når maskinen kjøres på full hastighet.
Skjerm som bør justeres
Skjermen er stor og lyssterk, og har full hd-oppløsning (1920x1080). Vår skjerm hadde blank overflate, men det er også mulig å få levert pc-en med matt skjerm - noe i hvert fall vi tradisjonelt foretrekker. Rett fra fabrikk var fargene skarpe og rett og slett litt slitsomme.
Det kan nok variere litt fra maskin til maskin, men med standardinnstillingene ble det rett og slett litt utmattende å stirre på skjermen. Du kan bote litt på problemet ved å justere ned lysstyrken, men aller helst bør du laste inn en annen og litt mer avdempet fargeprofil.
Vi er så heldige at vi har kalibreringsverktøy liggende, og etter en runde med kalibrering ble skjermen fin å ha med å gjøre. Dessverre er ikke dette verktøy de fleste har liggende, og om vår skjerm var et eksempel på normalen kan det være lurt å bruke litt tid på å stille den inn skikkelig. Med det gjort fungerte skjermen som sagt godt.
Vi har i løpet av (den lange) testperioden fått brukt pc-en mye til både spilling og andre, lettere oppgaver. Ved normal bruk er støynivået greit, men noe viftesus må du regne med. Sånn blir det fort når man utstyrer en pc med kraftig prosessor og enda kraftigere grafikkprosessor.
Om støyen er til å leve med ved normal bruk, er den ikke fullt så grei når du virkelig presser pc-en. Ved spilling tar det rett og slett litt vel mye av for viftene. Det må til for å holde den kraftige innmaten i sjakk, men er relativt sjenerende. Det kan derfor være greit med noen gode hodetelefoner eller et godt hodesett, gjerne relativt tette, når du sitter og spiller.
Rask til alt
Som normalt har vi testet pc-en i både testprogrammer og i praktisk bruk. Vi startet det hele med å kjøre ytelsestester for normal applikasjonsytelse. Disse testene skal si noe om hvor godt en pc vil fungere til alt fra surfing og videoavspilling, til fotoredigering og litt lett spilling.
Gitt pc-ens spesifikasjoner kom det ikke som noen overraskelse at den gjorde det svært så skarpt i disse testene. Både i PCMark 7 og PCMark 8 oppnådde vi resultater helt i øverste sjikt. Det bekreftet dermed det vi for så vidt visste på forhånd, at Kunshan P177S takler alt fra lett, dagligdags bruk, til tunge arbeidsoppgaver.
Selv om pc-en altså fint kan brukes til selv tunge arbeidsoppgaver, som avansert foto- og videoredigering eller for eksempel 3D-programmering og rendering, er det så klart spill som er det mest interessante på en pc som dette - i alle fall for vår del. Vi tror nok også de som velger en pc med disse spesifikasjonene og denne designen vil ha omtrent samme interesseområde som oss når det gjelder tiltenk bruk.
TEST: Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus - Streaming på et blunk
KONTAKTENE: Multicom Kunshan P177S er godt utstyrt med tilkoblinger. Fordelt på de to sidene av pc-en har du blant annet USB 3.0, usb 2.0, e-SATA, nettverk, minnekortleser, kringlyd, optisk og til og med FireWire.
Vi gjorde som «normalt», og startet det hele med gjennomkjøring av de to nyeste versjonene av 3DMark. Den nyeste versjonen av 3DMark heter rett og slett bare det, 3DMark. Her oppnådde vi, ikke helt overraskende, våre beste resultater så langt. På den tyngste testen, «Fire Strike», endte slutteresultatet på 4 800 poeng - et godt resultat.
Et av de interessante elementene med 3DMark er at man i den enkleste testen kan kjøre en sammenligning opp mot for eksempel nettbrett og smarttelefoner. Ikke at det egentlig sier så mye, men Multicom Kunshan P177S endte opp med omtrent åtte ganger så høy poengsum i «Ice Storm»-testen som blant annet Samsung Galaxy S4, og rundt ni ganger så høyt som med Sony Xperia Z. Verdien av sammenligningen er for så vidt liten, men har man først tallene er det jo morsomt å kunne sammenligne.
TEST: Corsair Vengeance M65 - Oppdatert snikskyttermus
Duket for fin flyt
I det noe eldre 3DMark 2011 har vi større sammenligningsgrunnlag, og også her danket Kunshan P177S ut alt vi har testet tidligere, og det med god margin.
Vi har enn så lenge ikke fått sett på Alienwares nyeste beist, men for omtrent samme pris som for Kunshan P177S får du en 17-tommers Alienware med omtrent samme spesifikasjoner. Hovedforskjellen er at Alienware levers med harddisk og 80 gigabyte cache-SSD.
Ytelsesmessig vil det nok likevel bli relativt likt, men kanskje med en anelse lengre lastetider i noen spill. Eller du kan legge 6-7 000 kroner til i det for en Alienware med 18-tommers skjerm og to Geforce GTX 780-grafikkort. Det blir dyrt og enda tyngre, men vil nok gi noe bedre ytelse - og enda større skryterettigheter.
Når vi først har en særdeles kraftig spillbærbar inne til test, som vi har hatt denne gangen, holder det ikke å bare kjøre syntetiske ytelsestester. Det er jo en glimrende unnskyldning til å sette seg ned og spille noen timer - flere kvelder, flere uker i strekk. Stort bedre kan det jo ikke bli.
TEST: Logitech G27 og Thrustmaster T500 RS - Rå ratt til PC og PlayStation
Siden vi som nevnt har hatt pc-en på testbenken en god stund, har vi fått kost oss med både «Battlefield 3» og etter hvert også med «Battlefield 4». Og litt andre spill i ny og ne. Koblet til tv-en på hjemmekontoret og til ratt og pedaler, har vi også slengt oss ned i racingsetet og spilt en del timer «Dirt 3» - og «Dirt Showdown» så lenge vi orket det. Sistnevnte orket vi omtrent så lenge som det tok å få tatt de målingene vi trengte.
Gitt resultatene i alle de syntetiske testene vi kjørte, som jevnt over var meget gode, kom det ikke som noen stor overraskelse at det gikk svært så bra å spille alskens spill. Vi kunne velge å kjøre med høy oppløsning og meget høyt detaljnivå, og likevel ha svært god flyt i spillene.
I «Battlefield 3» valgte vi å gjøre som normalt, og valgte å stille grafikken til spillets High-innstilling. Da blir alt av detaljer skrudd til - du gjettet det - høyt nivå.
På denne innstillingen er det ingen kantutjevning aktivert. Bildeflyten endte på svært behagelige 106 bilder per sekund i snitt. Det er langt mer enn man strengt tatt trenger for å ha en meget fin spillopplevelse, og det var også uproblematisk å justere til Ultra-nivå med 4X-kantutjevning. Flyten var fortsatt meget god, og grafikken lekker.
Da vi gjorde de samme testene i «Battlefield 4», som er et både nyere og mer krevende spill, ble snittbilderaten noe lavere. Med High-valget og ingen kantutjevning lå snittet på 84 bilder per sekund. Fortsatt meget bra, men altså ikke over den «magiske» 100-grensa.
Med Ultra-innstillinger og 4X-kantutjevning sank bilderaten til fortsatt svært gode 61 bilder per sekund. Det er på nivå med selv gode, stasjonære spill-pc-er - og det på en pc du relativt lett kan slepe med deg. Ikke bare var bildeflyten god, det så utrolig lekkert ut også.
TEST: Razer Tiamat 7.1 - En drøss med høyttalere
Codemasters frir til et stadig bredere publikum med sine bilspill. Fra å være relativt avanserte greier, blir spillene stadig enklere og mer tilgjengelige. Kanskje er det også derfor vi i et par år nå har sett at kravene til maskinvaren har stått omtrent stille.
Grafikken har heldigvis blitt en anelse bedre for hvert spill, men det skal altså ikke all verdens av maskinvare til for å spille «Dirt 3», «Dirt Showdown» og «Grid 2». Med høye grafikkinnstillinger, 4X-kantutjevning og høyeste oppløsning endte vi på rett i underkant av 70 bilder per sekund. Den gode bildeflyten gjorde det relativt lett å holde bilene på veien, om det nå var i tette skoger eller dyp snø. Samtidig som det så herlig ut.
BAKSIDEN: På baksiden av pc-en er skjermtilkoblingene plassert. Du har både HDMI og DisplayPort til rådighet.
Ved siden av de tre spillene som er nevnt, har vi også lekt oss med litt andre spill i løpet av testperioden. Vi har fortsatt til gode å finne et spill som tvinger maskinen i kne. Selv de tyngste spillene vi har spilt, være seg det er «Crysis 3» eller «Battlefield 4», har jevnt over hatt meget god bildeflyt med selv de høyeste grafikkinnstillingene aktivert. Det er det ikke mange bærbare pc-er som kan skryte av.
Middels batteritid med rå ytelse
Som med spillbærbare flest, og andre kraftige bærbare, blir batteritiden litt så som så. Kjører du på med full pakke av rå grafikk og annen moro er vår erfaring av batteriet tigger etter laderen etter et sted mellom en og to timer.
Er du litt mer forsiktig, kan du forvente batteritid på litt i overkant av tre timer. Gitt innmaten og den store skjermen er det for så vidt et godt resultat.
I nærheten av de virkelige rekordtidene en får med ultrabærbare og den slags, er det så klart ikke.
Så regner vi vel heller ikke med at de som velger en pc som dette forventer å kunne bruke den i over 10 timer uten lading. Det mest aktuelle scenarioet er nok heller at man sleper den tunge maskinen med seg dit man skal for å spille, og raskt kobler den til laderen når man er vel fremme.
Men for dem som ikke klarer å holde seg på reisen dit man skal, er det altså mulig å bruke pc-en noen timer mens man er på vei til målet. Man rekker å surfe i overkant av tre timer, eller å se i overkant av en normal spillefilm.
Om du er av typen som liker å spille både hjemme og hos andre, eller kanskje vil ha noe som er litt enklere å drasse med på datatreff, kan en bærbar spill-pc være et smart valg. Selv om dette er et noe "sært" segment, har man en del å velge i. Det er imidlertid ikke all verdens å velge i om du vil ha det mer enn middels kraftig.
Multicom Kunshan P177S er imidlertid et av relativt få alternativer om du ønsker deg nettopp det, noe mer enn bare middels kraftig. Kunshan P177S er en særdeles kraftig bærbar som duger godt til tunge jobber og enda tyngre spill.
Den kraftige prosessoren, rikelig med minne og en rask SSD gjør at alt av både normale, dagligdagse oppgaver, og tyngre jobber takles lekende lett. Når man i tillegg har en svært kraftig grafikkprosessor er det også duket for spillytelse utenom det normale.
Vi har kastet på alskens tunge spill på pc-en og den har taklet alle uten problemer. Selv med svært høyt detaljnivå og kurant med effekter og kantutjevning, var ytelsen mer enn god nok til at spillene kjørte glatt. Og det i en pc du greit kan frakte med deg når det trengs - men kanskje ikke til skole eller jobb hver dag.
Vi lot oss overbevise av det aller meste med Kunshan P177S, men helt uten feil er den ikke. Prisen er så klart et element, men skal man ha ytelse som dette må man regne med å lande på rundt 20 000 kroner. Verre er det at maskinen støyer i overkant mye.
Ved normal bruk er det til å leve med, mens det blir litt mye når det spilles tunge spill. Da blir det fort en nødvendighet med gode hodetelefoner. Ellers skulle vi gjerne også sett at skjermen var litt mindre skrikende fra fabrikk, men her kan det nok være noe forskjeller fra pc til pc.
Totalt sett er likevel Multicom Kunshan P177S en pc vi godt kunne latt bli stående på skrivebordet, eller pakkes ned i pc-veska neste gang vi skulle avgårde for spille. Rå ytelse og muligheten til å spille alle nye spill på en bærbar, er unektelig veldig kult.