Å beskrive entréen til Matt Hazard som en grasiøs gange ned en rød løper, ville vært grovt misvisende og direkte løgn – spesielt når den i realiteten var nærmere et spark ned en bratt trapp.
Passende nok var det akkurat dette som også var temaet i debuttittelen hans, «Eat Lead: The Return of Matt Hazard» fra 2009: Skildringen av en visnende spillhelt i den digitale verden.
Ved å skalere det hele ned en dimensjon, gjøre tittelen eksklusiv for digitale kanaler (XBLA/PSN) samt stemple på en snillere prislapp, har utviklerne nå skrapt sammen det som var igjen av den falmende asken og kastet Matt tilbake inn i ilden.
Les også: Vår anmeldelse av «Eat Lead: The Return of Matt Hazard».
«IT'S RAGDOLL TIME!»
Det som «Matt Hazard»-merket har representert helt siden dag én er en uhemmet presentasjonsform som gransker overflaten av spillmediet og pumper ut en rekke humoristiske tolkninger – ofte i form av direkte parodier.
Spillet trenger seg på med komiske innslag allerede fra første sekund, og legger ikke skjul på at produksjonen kanskje heller er en frekk kommentar til industrien mer enn en tittel som faktisk ønsker å utmerke sine egne meritter.
Som spillverdenens Deadpool tilbyr Matt Hazard uansett en veldig fargerik opplevelse som streber for å skille seg ut ved ufarlig, barnslig humor – gjerne gjennom den fjerde vegg eller på bekostning av en rettferdig utfordring.
Selvironi dominerer veldig gjennom lavbudsjettsproduksjonen, og spillet er absolutt ikke redd for å bruke dialogbokser med tekst til å skildre spektakulære scener – for senere å unnskylde manglende grafikk med bristende økonomi eller kompetansenivå.
Eksempelvis forklares konseptet bak en av de innledende kapitlene at fiendene originalt skulle bestå av heite babes, men at sensur tvang utviklerne til å gjenbruke eldre, mannlige figurmodeller og spleise disse med de nye, feminine animasjonene.
Resultatet er intet annet enn fabelaktig.
«Matt Hazard: Blood Bath & Beyond» spiller som et komplement til fortiden og tar deg godt og vondt gjennom statiske bakgrunner i et todimensjonalt perspektiv.
Et stadig økende antall med fiender sikrer at du aldri vil trenge å hvile skyteknappen, samtidig som klassiske og fortrolige elementer sørger for å kile retronerven til fans av nyere prosjekter som «Shadow Complex» og «Bionic Commando: Rearmed».
«DAMN THIS IS HARD!»
Det å ekspedere fienden er imidlertid aldri helt hovedfokuset, som selv med et stort antall samtidige farer og et arsenal selv Duke Nukem hadde misunt deg for, feiler på ren variasjon.
Utfordringen i «Blood Bath & Beyond» kommer derimot fra å holde helsen oppe under disse overfylte skjermbildene, hvor skadelige prosjektiler renner på en masse fra både bakgrunn og forgrunn.
Uavhengig av hvor mange granater og skudd du selv klarer å lee av deg i respons, vil du før eller senere måtte bøte med verdifulle liv, noe som etter hvert avslører spillets beklagelige inhabilitet til å supplere en virkelig gjennomtenkt utfordring.
Fingernem dyktighet undertrykkes litt for ofte av ren overveldning eller billig sjansespill, hvor forvirrende grafikk og sølete programmering enkelte ganger sikrer at rask responstid ikke alltid er garanti for suksess.
Den eneste muligheten du har til å motbygge denne brutale vanskelighetskurven er å introdusere en ekstra kompis ved din side som et sidekick – et moment som nærmest blir en nødvendighet skal du komme deg gjennom spillet.
Men selv med et par fundamentale feil er det definitivt en vanedannende mekanikk til stede. De kreative miljøene og scenarioene er selve drivkraften her, som sammen med noen minneverdige bosser og arenaer setter mye annet i sjangeren fra senere tid i skammekroken.
«Matt Hazard: Blood Bath and Beyond» er en klassisk sidescroller, krydret med humoristiske detaljer og idéer. Spillet er aldri lojal til satiren eller tematikken på samme måte som «No More Heroes» eller «No One Lives Forever», men sjarmerer fortsatt med et klart hjerte for industrien.
Du kommer deg fint gjennom 2010 uten å ha prøvd «Matt Hazard: Blood Bath & Beyond», men så du det lille glimtet fra forgjengeren og sikler etter en sadistisk utfordring med plass til to, skal du ikke se bort ifra at dette nyeste eventyret til Matt innfrir – om ikke for spillet selv, så erfaringen av å se humor i en såpass prominent rolle.
PS: Er nå ute på PlayStation Network og Xbox Live Arcade. På XBLA koster spillet 1200 Microsoft-poeng (cirka 98 kroner), mens PSN-versjoner koster 99 kroner.