Logitech G910 Orion Spark

Dyrt, men det har jo høy «bling»-faktor.

(Pcworld.no): Lenge har vi hatt Logitechs mekaniske tastatur G710+ som et av våre favorittastaturer. Det stilige, og litt rånete, tastaturet er utstyrt med deilig MX Brown-brytere, og har litt ekstra funksjonalitet for de som trenger det. Også er det laget i typisk, god Logitech-kvalitet.

For ikke lenge siden fikk tastaturet det vi vel kan kalle en slags storebror, og ikke en hvilken som helst type storebror. Neida, her er det snakk om den typen som liker å tøffe seg, som skal ha alle de kuleste tingene og være den tøffeste gutten i gata. 

Her er det imidlertid ikke snakk om den raffeste Apache-sykkelen, batanga-kniv eller den høyeste piggsveisen, alle de tingene som var viktige da vi var små. Nei, her er det lys i alle farger, underlig utformede taster og en design som kunne vært hentet rett fra en 80-talls sci-fi som gjelder.

Nytt og farge-sprakende

​Også speiles så klart kulheten i navnet, som følger Logitechs nye navneregler. Mens Logitech tidligere holdt seg til kombinasjoner av bokstaver, tall og en beskrivelse av produktet, som Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard, har spillproduktene i den oppfriskede G-serien fått tøffe navn i tillegg til bokstavene og tallene.

Tidligere i høst har vi for eksempel testet G502 Proteus Core. Det nye tastaturet har på sin side fått navnet Logitech G910 Orion Spark. Fint skal det være.

Da vi testet Logitech G710+ var det et av de dyreste tastaturene vi hadde testet til da, men det var så bra at vi mente det var verdt det. Når vi nå har testet G910 Orion Spark har det ikke akkurat blitt rimeligere. Logitechs nye verstingtastatur er nemlig blant de aller dyreste du får kjøpt, med priser fra 1 700 til nærmere 2 000 kroner, inkludert frakt.

Så hva får man så for nærmere to høvdinger? En ting er sikkert, en får i alle fall et tastatur som skiller seg ut, og det skal jo noe til, gitt hvor rånete en del av dagens spilltastaturer er.

Logitech G910 Orion Spark har vinkler, skrå kanter og underlige vedheng både her og der. For mens Logitechs tidligere spilltilbehør var solid, gjennomtenkt og litt anonymt, er selskapets oppdaterte spillsatsing mer rånete, mer «blingete» og mer i samme gate som det mange av de typiske spilltilbehørsprodusentene leverer. Det må kanskje til i kampen om de litt yngre kundene.

Fortsatt godt sammenskrudd

​Heldigvis har ikke Logitech ofret den kjente byggekvaliteten i jakten på raff design. Logitech G910 Orion Spark føles nemlig solid som få, med skikkelige materialvalg og god kvalitetsfølelse.

Designen skiller seg også fra tidligere Logitech-produkter på et annet område. Designerne har nemlig fått leke seg med utformingen av selve tastene, og åpenbart gått helt bananas i cad-programmene sine.

​Logitechs nye tastehettedesign, som er kombinert med to forskjellige håndleddsstøtter, heter «Performance Facet», og er noe selskapet skal ha brukt mye tid på å forske seg frem til. ¨

Resultatet er noen relativt uvanlige tastehetter, med en skrå kant som går rundt siden og toppen på tasten på de fleste tastene, og på hver sin side på en del av de større tastene.

Hvordan hver test er utformet skal være basert på nøyaktige målinger av hvordan man normalt sett bruker tastaturet når en spiller. Og, jo da, til spilling fungerer det for det meste fin-fint, når en først har blitt vant med de litt uvante tastene. Ikke minst likte vi at vi ble sittende litt mer «fast» i tastene da vi spilte. Skråkantene gjorde at fingeren satt som støpt på til wasd-tastene når det var behov for det.

Vel spesialisert

​Litt verre er det med skriving, hvor vi har hatt litt mer problemer med å bli helt komfortable med G910 Orion Spark. For all del, det fungerer, men som et skriveredskap er G910 Orion Spark ikke like godt egnet som for eksempel Logitech G710+, Qpads MK-tastaturer eller et godt Corsair-tastatur.

En har tross alt ikke like mye nytte av å sitte «fast» i tastene når en skal danse over tastene for å skrive inn tekst. Det er jo litt trasig når en må betale nær 2 000 kroner for et tastatur.

For all del, det er kjekt med et godt spilltastatur, men til den prisen hadde det vært kjekt om det fungerte knall til begge deler, og ikke bra til en ting og middels bra til den andre.

Nye brytere

Det er ikke bare designen, navnet og tastehettene som skiller seg ut fra det vi er vant med når det gjelder spilltastaturer. For mens de aller fleste tastatur- og spilltilbehørsprodusentene har valgt å gå for MX-brytere fra tyske Cherry, med unntak av Razer, som bruker tilpassede Kaihl-brytere, har Logitech endt opp med å utvikle en egen, mekanisk bryter.

Med Romer G-bryteren har Logitech valgt å gjøre ting annerledes. Bryteren er bygd opp på en annen måte enn Cherry MX-bryterne, og kopiene fra kinesiske Kaihl.

Fremfor å ha en stamme i midten og lys-diode over eller under bryteren, er stammen hul med lyset plassert i midten. Det skal ifølge Logitech gi jevnere lys i tastene og gi bryterne bedre holdbarhet – Logitech spesifiserer 70 millioner tastetrykk, mot 50 millioner med Cherry MX. Ikke at vi tror mange vil komme opp i så mange tastetrykk med det første.

Tidligere aktivering og raskere respons

Logitech har også gjort noe av det samme som Razer gjorde da de fikk tilpasset Kaihl-bryterne i sine nyeste Blackwidow-tastaturer. Aktiveringspunktet er nemlig flyttet litt opp, slik at Romer G-bryteren aktiveres allerede ved 1,5 millimeter, mot to millimeter med Cherry MX Red, som er den mest brukte «spillbryteren», og 1,9 millimeter med Razers nye brytere.

Aktiveringspunktet bestemmer hvor langt ned du må trykke tasten før tastaturet oppfatter at det er nettopp det du driver med.

Et høyere aktiveringspunkt gjør at du, med trening, kan taste raskere og mindre anstrengt. Det kan også gi en fordel i spill, for eksempel om du trenger å taste gjentatte ganger, eller bruke tastekombinasjoner, så raskt som mulig.

Rent bortsett fra det høyere aktiveringspunktet føles Romer G-tasten ut som en slags blanding av den lineære MX Red bryteren, den taktile MX Brown og et membrantastatur, men heldigvis med mest følelse av MX Brown.

Det er litt uvant, men å legge seg opp mot MX Brown passer i alle fall vår smak godt. Tasteresponsen er jevnt over god, presis og behagelig, men kanskje en anelse svampete noen ganger.

Fargerikt lysshow

Et av punktene Logitech vil selge det svindyre G910 Orion Spark på, er lysene de har plassert midt i bryteren. I likhet med Corsair, med MX RGB, og Razer med flerfargede Kaihl, har Logitech nemlig valgt å bygge inn RGB-led i Romer G.

I likhet med Razer Blackwidow Chroma, som vi testet nylig, kan du programmere lysene i bryterne etter eget ønske. Og akkurat som med Razer-tastaturet har du noen ferdige profiler å velge i, eller utvikle videre. Her går det meste av spilltiden med til skytespill, så vi valgte å finstille FPS-profilen slik at den ble slik vi ville ha den.

Her kunne vi stille inn forskjellige farger i de tastene vi bruker i spillet, avhengig av hvilken funksjon de har, og la lyset i alle de ubrukte tastene være slått av. En slik funksjon er overraskende kjekt, selv om det ikke er ofte vi tar oss selv i å gløtte ned på tastaturet mens vi spiller – vi er for opptatt med å plaffe ned fiender til å drive med den slags.

Vi har imidlertid ikke klart å få driverne til å automatisk bytte fra vanlig profil til tilpasset profil avhengig av programmet som kjører. Det skal visstnok være mulig, men vi fikk det ikke til å fungere.

Krøkkete tilpassing

Det var også langt enklere å programmere lysene, og å få dem til å bytte automatisk, med Razers programvare til Blackwidow Chroma. Til gjengeld har Logitech en morsom funksjon hvor du kan måle, og lyssette, hvilke taster du bruker, hvor mye og hvor lenge du bruker dem, og få det presentert som et slags fargekart.

Og til slutt; tastaturet har selvsagt en app. Appen følger litt i fotsporene til de gamle G-tastaturene med skjerm, G15, G510 og G19. Nå er altså mange av funksjonene de tastaturene hadde, flyttet over til Android eller Apple-telefonen din.

​Arx Control-appen gir deg raskt oversikt over hvordan det står til med pc-en din, med oversikt over belastning av cpu, gpu eller minne, samt temperaturer, som kan være hendig. Via appen kan du også styre medieavspilling på pc-en din eller styre forskjellige G-enheter du har koblet til pc-en. Det er også en egen fane for spill og G-taster, altså de programmerbare tastene som er plassert lengst til venstre og over F1 til F4.

Vi har ikke klart å oppdrive en liste over spill som er direkte støttet av appen, og det eneste av de installerte spillene våre som dukket opp der var «Battlefield 4». Det eneste som skjedde da vi prøvde å åpne det i appen var at vi kunne starte spillet på pc-en. Ikke fryktelig nyttig. Her håper vi Logitech får med seg spillutviklerne på laget, og gir litt mer nytte av appen.

Tøft? Ja. Kvalitet? Ja. Alskens funksjoner? Ja. Fargesprakende lys? Selvsagt. En egen app?(!) Det også. Også en ny type brytere så klart. Og en prislapp som nærmer seg 2 000 kroner. Er det verdt det?

Tja, det er vi ikke helt overbeviste om. Logitech G910 Orion Spark er et fint tastatur. Bryterne er gode, funksjonaliteten er til dels omfattende og det er herlig å spille på. Samtidig er det mindre herlig å skrive på, og programvaren og appen er litt knotete å forholde seg til.

Hadde det kostet en del hundrelapper mindre hadde vi ikke hatt problemer med å anbefale til dem som primært skal ha et tastatur til spilling, for til det er Logitech G910 Orion Spark blant de bedre. Til de som foretrekker et tastatur som fungerer bra til alskens oppgaver er nok for eksempel Logitech G710+ eller et av Qpads tastaturer bedre egnet. De har mindre «bling», men lavere pris og er vel så gode, om ikke bedre, i det daglige.

Oppsummering
Positivt
Tøff design. God byggekvalitet. Behagelige brytere. Masser av instillingsmuligheter. To håndleddsstøtter å velge i. Flotte taster til spilling.
Negativt
Dyrt. Vingeklippet app og knotete programvare. Middels godt til skriving.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3