(PressFire.no): Kreftforskerne hos organisasjonen Cancer Research UK i Storbrittania vil nå ta i bruk noe ukonvensjonelle metoder for å få frem ny data i forskningen, melder PC Pro.
Ideen er at alle utstyrt med en smarttelefon skal kunne bidra til å utvikle kur for kreft.
- Vi har gjort store framskritt med å forstå genetisk hvordan kreft utvikler seg. Men for å forstå hvorfor noen medisiner fungerer og andre ikke, behøver vi å analysere store mengder data med det nakne øyet - og dette kan ta flere år, forklarte Carlos Caldas fra forskningsgruppen.
- Ved å bruke den kollektive kraften fra sivile vitenskapsinteresserte, kan vi gjøre nye oppdagelser mye kjappere, og videre finne måter å diagnostisere og kurere kreft mer presist på, forklarte han.
I løpet av helgen har det blitt arrangert en samling i London der 40 programmerer, spillere, grafiske designere og andre spesialister relevante til forskningen har møttes.
Møtet er for å videre utvikle spillideen, som har fått navnet prosjektnavnet «GeneRun».
Planen er at spillet skal bli ferdig til midten av 2013. Forskningsgruppen får god hjelp utenifra.
Store navn som Facebook, Amazon og Google hjelper til med finansiering, programmering og annen støtte.
- Den beste måten å løse problemer på er å samle mange smarte mennesker og hacke frem en løsning, sa Phllip Su hos Facebook London.
I fjor publiserte Cancer Research UK en studie som viste at brystkreft kan deles opp i ti forskjellige subkategorier. Disse diagnosene kan videre kan brukes for å gjøre mer målrettede og skreddersydde behandlinger.
Det er denne typen av forskning som gruppen behøver hjelp til.
- Menneskeøyet kan se subtile forskjeller som maskiner ikke kan programmeres til. Dette kan lede til store oppdagelser som kan gi ledetråder til grunnlaget og drivkraften til sykdommen, sa gruppen.
Det blir ikke første gangen spillverdenen får muligheten til å hjelpe til i medisinsk forskning.
I 2011 brukte spillerne knappe ti dager på å løse en 15 år gammel AIDS-gåte.
For å få til dette, kontaktet forskergruppen utviklerne bak vitenskapsspillet «Foldit», som fra før av hadde hjulpet til med Alzheimer- og kreftforskning.
«Foldit» er et spillprosjekt som lar spillere bryne seg på å bygge proteiner i en virtuell lekestue. Protein-feil står for en rekke sykdommer, som Alzheimers, Parkinsons og flere typer kreft.
Nylig slapp spillet et nytt prosjekt sammen med Wyss Institue (som er nært knyttet til Harvard) som skal utforske Sepsis - eller blodforgifting, som det populært kalles.
Om du føler du kan bidra, så er «Foldit» gratis og finnes til Windows, Mac og Linux.
«GeneRun» skal bli tilgjengelig på smarttelefoner i midten av 2013.