(PressFire.no): Det er bare noen få dager til det kontroversielle lovforslaget Stop Online Piracy Act (SOPA) skal opp til høring i den amerikanske kongressen, den 18. januar.
Siden lovforslaget ble lagt frem i slutten av oktober i fjor, har sterke røster reist seg både som støttespillere og motstandere. Lørdag skrev vi at stadig flere i spillindustrien går til høylytt protest.
Sist ute med å gå til motverge er ingen ringere enn Det hvite hus. President Obamas administrasjon har sendt ut en uttalelse hvor de fastslår at de ikke støtter SOPA slik det foreligger nå. Det skriver Kotaku.
Administrasjonen er ikke imot å innføre en lov som kan demme opp for piratvirksomhet på internett. Men de tror ikke SOPA er løsningen, da denne loven også vil gå utover mange andre.
- Vi mener at piratvirksomhet er et problem som må tas seriøst, og som krever en respons fra vårt lovverk. Men vi vil ikke støtte et lovforslag som reduserer ytringsfriheten, som kan sette datasikkerhet på spill, eller som undergraver det dynamiske og innovative globale internett, heter det i uttalelsen fra Det hvite hus.
For at et lovverk mot piratvirksomhet skal fungere, mener representantene for Obama-administrasjonen at det må være skreddersydd for ikke å gå utover mellomledd. De tror at lovforslaget, slik det nå foreligger, kan gå utover blant annet reklamenettverk, betalingstjenester og søkemotorer.
- Åpenhet på internett blir bare mer og mer sentralt for innovasjon over hele verden, både innen forretning, statlig virksomhet og i samfunnet. Det må vi beskytte, skriver de.
De vil ha et lovverk som kan stoppe dem som tjener penger på andres arbeid og materiale, men som er så smalt at det bare rammer dem som faktisk driver med kriminell aktivitet.
Uttalelsen finnes i sin helhet på Det hvite hus’ offisielle blogg.
Dersom lovforslaget blir vedtatt, vil det blant annet bety at det blir straffbart å dele eller streame opphavsrettbeskyttet materiale på internett, og at den amerikanske retten vil kunne svarteliste nettsteder hvor slikt materiale er tilgjengelig.
Spesielt internettselskaper som baserer seg på brukerstyrt innhold, kan lide under loven. Den kan altså gå hardt ut over nettsteder som Google, Facebook, Twitter, Wikipedia, Reddit og eBay, som alle er uttalte motstandere av lovforslaget.
Loven har derimot også mange støttespillere. Blant dem er amerikanske filmindustriens interesse- og handelsorganisasjon, Motion Picture Association of America (MPAA).
Ifølge Cnet mener de at SOPA i bunn og grunn handler om å redde arbeidsplasser, som ellers ville bli offer for piratvirksomheten.
Også spillindustriens interesseorganisasjon, Entertainment Software Association, støtter SOPA – til mange spillutvikleres fortvilelse.
Mark Kern, direktør for «Firefall»-utvikleren Red 5, har nylig satt ord på denne frustrasjonen overfor Shack News:
- Vi skammer oss over ESA for å støtte en sak som åpenbart ikke er i spillernes eller spillindustriens beste interesse.
Foto: Roger L. Wollenberg / Stella Pictures