(PCworld.no): Western Digital kom med sine første mediespillere for noen år siden, og vår konklusjon i tester av tidligere modeller er at dette har vært løsninger som har gitt mye for pengene.
Denne typen mediespillere har tidligere vært mest aktuelle for dem som ønsket å spille av nedlastet video og musikk på tv-en. I dag har nettbaserte tjenester tatt over for mange.
To løsninger som står sterkt her til lands er Spotify og Netflix – og begge er støttet av WD TV Play.
Det er i tillegg også en rekke andre tjenester – blant annet Youtube og Vimeo. En rekke andre betalingstjenester er også støttet, men flere av disse opererer ikke på det norske markedet – for eksempel Hulu og Vudu.
LES OGSÅ: GUIDE: Stue-pc det beste?
Smart-tv
Kjøper man ny tv i dag vil man hos flere aktører kunne få støtte for forskjellige nettbaserte tjenester for mediainnhold. I tillegg kan det være støtte for sosiale nettverk som Facebook og Twitter, noe WD TV Play også støtter.
WD TV Play og andre slike mediespillere kan gi den samme funksjonaliteten til hvilken som helst tv.
Et spørsmål man kan stille seg er hvor lenge tv-produsentene legger fokus på å oppdatere programvaren til sine tv-er på dette området. Det kan foreløpig være litt vanskelig å svare på, men inntrykket vi sitter med så langt er at det hos en del aktører nødvendigvis ikke er så stort fokus på å holde disse løsningene oppdaterte så veldig lenge.
Samtidig sitter vi med inntrykket så langt at Western Digital fortsetter å utvikle programvaren for sine løsninger over flere år.
Selve tv-en vil for mange holde seg god nok lengre enn smart-tv-funksjonaliteten. Sett slik kan en rimelig tilleggsboks være en nødvendig oppgradering for mange med smart-tv-er etter hvert.
LES OGSÅ: Forlenger med AirPlay
Ingen SMB
For avspilling av egne filer kan man benytte harddisk eller minnepinne mot usb-porten, eller man kan spille av via UPnP AV/DLNA.
UPnP AV/DLNA støttes for eksempel av mange NAS-er, slik at filene kan deles på denne måten. Det er også muligheter for å sette opp Windows og Mac OS X med DLNA-tjener.
Mange benytter i dag DLNA mot for eksempel Xbox og PlayStation. Og det fungerer for så vidt greit. Vi hadde imidlertid sett på det som en fordel om man kunne benytte SMB også.
SMB, i en del sammenhenger også referert til som CIFS eller Samba, er det man benytter for å koble seg til delte kataloger for de fleste operativsystemene. Fordeler med SMB vil blant annet være knyttet til sikkerhet og enkelte muligheter for direkte filoperasjoner.
LES OGSÅ: TEST: Synology DS413j: Synologys enkleste firedisker
Brukervennlig
Konklusjonen for WD TV Live Hub da vi testet den, var at brukervennligheten er svært god. Det kan finnes mediespillerløsninger som kan passe bedre for en del mer avanserte/krevende brukere, men Western Digital har funksjonalitet som bør appellere til et bredt marked og det er ikke mye forkunnskap som skal til for å sette opp og bruke løsningen.
Man merker for så vidt at det er en rimelig løsning på enkelte områder. For noen operasjoner blir det litt mer ventetid enn for dem som er vant til å bruke en moderne stue-pc eller de dyrere mediespillerne.
Vi opplevde imidlertid ikke dette som et direkte problem.
Fjernkontrolleren må man også sikte litt med for at kommandoer skal oppfattes. Det finnes også app-er for iOS og Android for å bruke en mobiltelefon tilknyttet samme nettverk som fjernkontroll. For vår del brukte vi også et trådløst tastatur med usb-dongle mot spilleren.
Å bruke tastatur kan være spesielt aktuelt i starten når en del brukernavn og passord skal skrives inn, men det kan også være praktisk med tanke på å skrive inn søkestrenger raskere.
Av tilkoblinger finner man en HDMI-port for tilkobling til tv og Ethernet-kontakt for kablet nettverk. Det er også støtte for trådløst nettverk, optisk lydtilkobling og en analog utgang for kompositt-video og analog lyd.
LES OGSÅ: Slik funker Wimp på tv-en
Konklusjon
Det finnes etter hvert mange mediespillere på markedet. Denne typen enheter møter også konkurranse fra smart-tv-er og ny funksjonalitet på spillkonsoller. En del dongler med Android som kobles direkte til tv-ens HDMI-inngang vil være en løsning for noen. En del vil sikkert også trekke fram Raspberry Pi-løsning som et alternativ.
Fordelen med WD TV Live kontra en del slike løsninger er at det kan være enklere å komme i gang med og en støtte for en del tjenester er på plass fra start.
Som en enkel løsning for å få tjenester som Netflix, Youtube og Spotify på tv-en er løsningen enkel og rimelig. I tillegg har man via DLNA og usb-porten mulighet til å spille av egne musikk- og videofiler, samt vise bilder.
Hvis avspilling av lokale filer er viktig, kan det være verdt å slenge inn et par hundrelapper ekstra og gå for Western Digitals WD TV Live. Den har mye til felles med WD TV Play, men støtter delte kataloger i nettverket og DTS-lyd. Den har også to usb-porter. Prisen øker da fra cirka 500 til 700 kroner.
Man skal heller ikke glemme WD TV Live Hub, som med 500 gigabyte harddisk koster rett over tusenlappen.
Det er for så vidt også en rekke andre konkurrenter. Ikke alle aktørene er så flinke med programvaren som Western Digital har vært – også når det gjelder å komme med oppdateringer for programvaren etter at produktet er kommet på markedet. Det er oss bekjent heller ikke så mange som kan stille med Spotify-støtte.
LES OGSÅ: TEST: God Spotify på tv-en