Steelseries Siberia v3

Markedet har kjørt forbi disse.

(Pcworld.no): Det er få hodesett, spesielt beregnet på spill, som har holdt seg tilnærmet uendret like lenge som Steelseries Siberia – i omtrent 10 år.

Det må være en slags rekord av noe slag.

Vi testet første versjon for en haug med år siden, og var den gang relativt fornøyd.

Siden Siberia først ble lansert har hodesettet blitt oppdatert flere ganger, og vi har vært innom flere av de oppdaterte versjonene.

For ikke lenge siden lanserte Steelseries en ny versjon, Siberia v3. Utvendig er det det samme kjente hodesett som vi har hatt plantet på skallen flere ganger tidligere.

Designen er den samme, og Siberia v3 ser fortsatt passe tøft ut. Byggekvaliteten er fortsatt litt skummel. Selve plasten og klokkene virker greit satt sammen, men vi kommer ikke over skepsisen til det tynne, skjørt utseende, strikkene som justerer bandet som hviler mot skallen.

Litt bedre komfort

Nytt i tredje versjon, i alle fall i navnet, i praksis er dette mer som versjon ørtifjørten, er at putene nå er utstyrt med memory foam.

Dette er en type skumgummi som tilpasser seg bedre etter hodefasongen din, og som vi har god erfaring med fra flere hodesett og hodetelefoner.

Dessverre hjelper det ikke all verdens med behagelig memory foam når resten av hodesettet fortsatt er i trangeste laget. Klokkene er store og gode, og passer fint rundt ørene våre.

Dessverre er passformen og størrelsen i minste laget, slik at klokkene ikke lukker helt om ørene.

De vinkles rett og slett litt ut i bunn. Vi klarte å plassere Steelseries Siberia v3 i en litt underlig vinkel på skallen, slik at de nesten passet, men komforten ble ikke helt topp.

For dem med et litt under middels stort hode og ikke alt for store ører, eller for yngre spillere, kan nok Steelseries Siberia v3 sitte greit. Er du på snittet, eller over, vil komforten imidlertid være så som så.

Da kan det jo også være andre grunner til å se seg om etter noe annet, men det kommer vi tilbake til litt senere i testen.

Les også: Test av Plantronics Rig - Til pc, mobil og konsoll

​Steelseries Siberia v3 er fortsatt utstyrt med en relativt åpen design, noe som gir en god del støylekkasje, samt at støydempingen ikke er helt optimal om du har planer om å bruke hodesettet i støyende omgivelser.

Bortevekk-mik

​Helt siden vi første gang testet et hodesett fra Steelseries, en tidlig versjon av 5h, har vi vært småforelsket i selskapets løsning for å skjule mikrofonen. Den er selvsagt også på plass i Siberia v3. Mikrofonen rulles ut av venstre klokke, og kan enkelt skyves tilbake om du vil ha den ut av veien.

Vel ute kan du tilpasse mikrofonens plassering relativt fritt. Kjekt. Mikrofonen fungerer helt kurant, uten å være fryktelig imponerende.

På venstre klokke er det plassert en lite bryter som lar deg dempe mikrofonen.

Om det meste er likt på utsiden, har Steelseries visstnok gjort en del endringer inne i klokkene. Og det er jo det de viktige tingene ligger, tross alt. Innvendig har klokke fått en ny utforming og nye elementer, som skal gi bedre og mer realistisk lydbilde. Det kan Siberia trenge, for det er liten tvil om at de har sakket akterut, sammenlignet med de fleste av konkurrentene i samme, og til dels lavere, prisklasse.

Både spill og musikk?

Til spill har Steelseries Siberia i ymse utgaver gjort en godkjent jobb, og mer enn det. Toppselgeren har imidlertid kommet til kort når det gjelder musikk, og det til gagns.

Lyden har vært dominert av ullen bass, skarp diskant og daff mellomtone. Det er ofte slik med spillhodesett, at man stiller dem inn for å gi et så dramatisk lydbilde som mulig, så får det heller være med dialog og musikklytting.

Les også: Test av Razer Kraken 7.1 Chroma

Med Siberia v3 har Steelseries rettet litt opp i dette. Lydbildet er noe mer balansert enn tidligere, og det å lytte til musikk er ikke lenger noe som grenser mot tortur – slik det i alle fall var for et halvtrent øre tidligere.

Noe bedre enn før

​Bassen er strammet litt opp, men fortsatt er den litt ullen. Til musikk er det ofte også litt for mye av den, og den kan i noen låter drukne litt ut resten av lydbildet.

Når det fungerer er detaljnivået noe høyere, med mer fokus på mellomtone, enn det var da vi testet Steelseries Siberia v2 sist, i Heat Orange-utgave tidligere i år. Dessverre er diskanten fortsatt litt vel krevende i en del typer musikk.

Til spill fungerer Steelseries Siberia v3 imidlertid ypperlig. Vi har brukt hodesettet både koblet til vår test-pc med Sound Blaster ZxR, og til Xbox One med stereoadapter i håndkontrollen.

Til den bruken klarte Steelseries Siberia v3 å levere flott lyd i «Battlefield 4» og noe så krevende som «Prison Architect» på pc, og i «The Crew» og «Sunset Overdrive» på Xbox One.

Da vi først testet Steelseries Siberia, for mange år siden, var vi godt fornøyd. Siden den gang har det imidlertid skjedd mye med spillhodesett, bare ikke så mye med Steelseries Siberia i sine mange varianter.

Siberia har rett og slett sakket kraftig akterut, sammenlignet med selv rimeligere hodesett.

Greit, men dyrt

Heldigvis har det blitt bedre med Steelseries Siberia v3. Komforten er en anelse bedre, selv om hodesettet fortsatt er lite og ganske trangt.

Lyden har imidlertid blitt løftet et par hakk, og Siberia v3 fungerer jevnt over greit til musikk også, i tillegg til å fungere fin-fint til spill.

Dessverre har ikke Steelseries gjort noe med prisen.

Eller, det er ikke helt sant. Steelseries Siberia v3 er nemlig enda litt dyrere enn forrige versjonsom allerede var til dels stygt overpriset i forhold til hva man ble servert. Fra rundt 800 kroner pluss frakt må du regne med å betale for Steelseries Siberia v3 i analog utgave.

Det vi da sitter med er et helt greit, gjennomsnittlig spillhodesett til en for høy pris. Går du får et av Corsairs hodesett, eller kanskje aller helst Qpad QH-85 eller QH-90, får du bedre komfort, bedre byggekvalitet og til dels mye bedre lyd, og det for en litt rimeligere pris.

Oppsummering
Positivt
Fin til spill. Behagelige puter. Smart mikrofon.
Negativt
Prisen. Komforten. Lyd til musikk. Byggekvaliteten?
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3