(PressFire.no): For fem år siden var plastgitarsjangeren på vei inn i solnedgangen og mange mente ikke bare at nok var nok, men også at det var spikeren i kista på sjangeren.
Og det var nok mange som både himla med øynene da ikke bare Harmonix kunngjorde nytt «Rock Band», men Activision også en «Guitar Hero»-oppfølger – nesten samtidig.
Her på huset har vi imidlertid aldri fått sagt ordentlig farvel til «Rock Band», så den typen kunngjøringer spisser ørene.
Live After Death
Etter å ha gravd fram en blanding av instrumenter, som også inkluderer «The Beatles: Rock Band»-instrumentene, har vi nå fått klager av de i underetasjen igjen. «Rock Band 4» er i hus.
Og Harmonix holdt det de lovte da de sa at spillet kom til å støtte de gamle instrumentene – de fungerte faktisk umiddelbart, selv om Start og Select ikke heter Start og Select lenger.
På Xbox One må man imidlertid koste på seg en overgang på grunn av Microsofts bytte av trådløs teknologi.
Orgasmatron
Den gode nyheten er at spillet er intakt – det er stort sett nøyaktig som du husker det. Du treffer anslagene som veksles inn i endorfiner, mestringsfølelse og poeng.
Når det klaffer for flere spillere samtidig, kommer også publikum inn med koring – og ståpelsen snikende. Du innser nok ikke selv at du plutselig står bredbeint med gliset godt plantet midt i trynet.
Et par nyvinninger har de likevel spandert på det nye tilskuddet. Det er nok den nye solo-delen for gitar som fortjener mest oppmerksomhet.
Når låtene er modne og de andre bandmedlemmene trekker seg mer tilbake og gitar-egoet skal fôres, kommer en helt ny seksjon hvor du kan påvirke låta i langt større grad enn før.
Ironisk som det høres ut kan du nå improvisere innenfor visse rammer, som naturligvis blir angitt på skjermen. Den skiller for eksempel mellom de fem knappene på toppen av halsen og de nederst på halsen, men det kan også dikteres anslagstempo.
Systemet gir deg utfoldelse, men det låter bare bra om du holder deg til reglene.
Soloene låter overraskende bra, og gir en opplevelse av å bidra med noe eget til musikken. Du vil nok merke at det er en dataskapt gitarlyd du manipulerer, men det fungerer langt bedre enn undertegnede frykta.
Dressed To Kill
Harmonix har også skrytt på seg en «rollespillinspirert» karrieredel, som virkelig tyner grensene for hvordan man definerer «rollespill».
Riktignok kan alle medlemmene i bandet smi sitt eget utseende og finne på kreative navn, men karrieredelen består stort sett av valg mellom to alternativer.
Typisk kan det ene valget være ladet med «kred», mens det andre er mer «sell out»-preget.
Det koker uansett ned til at du gjør spillejobber med noen låter, og du får stjerner basert på gjennomføringen. Stjernene brukes til å låse opp neste spillejobb, med andre ord helt likt som i så å si alle spill i sjangeren.
Cheap Trick
Dessverre gir hele produktet en følelse av å være produsert på strengt budsjett og i så måte er det fjerde spillet i seriens største problem «Rock Band 3».
«Rock Band 3» bugnet av overskudd, selvtillit og ambisjoner. Det hadde et fantastisk utvalg låter, hvor du hadde muligheten til å importere låtene fra «Rock Band» og «Rock Band 2». Det hadde også støtte for et fantastisk utvalg instrumenter, inkludert keyboard og ekte gitar.
Det forrige spillet hadde til og med en mulighet for å spille over nettet.
«Rock Band 4» leverer kun minimumsnivået av hva man kan forvente av et nytt tilskudd, som stort sett kun inkluderer en karrieredel og en quickplay-modus hvor du kan velge låter fritt.
For Those About to Rock
I utgangspunktet har «Rock Band 4» en mer tyntflytende liste med låter som teller rett over seksti låter, og jeg savner noen ikoniske rockelåter.
Imagine Dragons og Fall Out Boy er kanskje fin musikk, men fy så kommunegråe slike låter blir i et spill som skal få blodet til å pumpe og gi deg orgasmetryne når du treffer en vanskelig seksjon.
Feil musikk på festen er livsfarlig, litt som å drikke Cosmopolitan på Mustasch-konsert.
I skrivende stund jobber Harmonix heldigvis med løsninger for å få importert låtene fra de tidligere spillene – men dette burde vært klart fra første dagen!
De skal også ha for at du kan laste ned låter du eventuelt kjøpte til de andre spillene.
Og er du villig til å legge kortet i baren, så finnes det et vell av kvalitetsmusikk tilgjengelig for nedlasting. En låt ligger mellom syv og seksten kroner, mens en pakke varierer fra 25 kroner til 80 kroner.
Det er ingenting galt med «Rock Band 4», det bare føles som en nedgradering sammenlignet med det forrige spillet. Om de ga ut «Rock Band 3» på ny for PlayStation 4, er det nok dette spillet jeg ville ha foretrukket.
Akkurat nå er jeg faktisk usikker på om jeg skal pakke bort PS3-en for å spille PS4-versjonen – kun av praktiske årsaker.
NB! «Rock Band 4» er lansert til PlayStation 4 og Xbox One.