(PressFire.no): Det var i et intervju med Vulture at Rockstar-toppsjef Dan Houser kunne skryte av enorme tall for spillet – som at det har 500 000 dialoglinjer og 1200 personer var hyret inn som skuespillere.
Men som en del bet seg merke i, kunne også Rockstar-sjefen fortelle at de flere ganger i år har lagt ned 100 timer per uke.
Det høres langt fra sunt ut å jobbe over 14 timer daglig (inkludert søndag), men slike «crunch»-perioder – altså perioder hvor folk jobber svært mye – har lenge vært symptomatisk for bransjen.
Nå har Houser prøvd å forklare litt nærmere hva han mente, og i en uttalelse til Kotaku skriver han at han bare mente et knippe sjefer i selskapet, inkludert han selv.
- Det virker å være litt forvirring etter intervjuet, skriver Houser.
- Poenget jeg prøvde å få frem i artikkelen var i forbindelse med hvordan det narrative og dialogen i spillet ble til, ikke om de forskjellige prosessene i resten av utvikler-teamet.
Houser skriver videre at det var fire personer, de ansvarlige for manusforfatterne, som jobbet hundretimersuker i en periode på tre uker for å få ferdig siste rest.
- Etter så mange år for å få ting organisert og klart på dette prosjektet, så trengte vi det for å sjekke og gjøre ferdig alt.
Han utdyper videre at de «åpenbart» ikke forventer at noen andre jobber på denne måten, men skriver riktignok at det finnes individer i selskapet som selv velger å jobbe flere timer enn andre.
- Den ekstra ytelsen er et valg, og vi spør eller forventer ikke at noen skal jobbe meIngen, verken senior- eller junior-ansatt, blir noen gang tvunget til å jobbe så hardt.
I sosiale medier har flere pekt til at det hele minner veldig om en lignende situasjon i 2010, der Rockstar ble hudflettet i et åpent brev, sendt fra utviklernes bedre halvdeler.
Crunch-perioden til det originale «Red Dead Redemption» innebar så mye arbeid og så lite fritid for utviklerne at flere ble depressive, og minst én fortalte om selvmordstanker, ifølge brevet.
- Det har blitt vanlig å jobbe tolv timer hver dag, inkludert lørdag, uavhengig om oppgavene til den enkelte allerede er unnagjort, står det i brevet – som avsluttet med å true med søksmål om ting ikke ble bedre.
Det er derimot uvisst om det faktisk ble bedre, og folk er neppe særlig klokere etter Housers uttalelser.