Nerdenes konge

I «Ready Player One» tar Ernest Cline oss med på en popkulturell skattejakt.

1. oktober 2011 16:24

I boka «Ready Player One» blir vi tatt med til en ikke altfor fjern framtid, der fattigdom, overbefolkning, forurensing og naturkatastrofer er i ferd med å gjøre jorda til et mindre hyggelig sted å bo. 

Samtidig som alt går til helvete, har teknologien (slik teknologi gjerne gjør) gjort stadige stormskritt. Ikke så rart, derfor, at folk flest har flyktet fra realitetene og inn i den virtuelle verdenen «Oasis» – et sted uten de samme bekymringene.

Skaperen av «Oasis», James Halliday, er død, og har etterlatt seg en enorm formue – som går til den som vinner en svært intrikat skattejakt inni selve «Oasis». 

Les også: Frister det å ha sex med en robot?

Tilbake til fremtiden

Ledesporene finner man bare ved å grave dypt i de popkulturelle rammene rundt Hallidays oppvekst på 80-tallet. Her spares det ikke på detaljer om alt fra supersære til velkjente dataspill, filmer, TV-serier og musikkutgivelser. 

Mange som hadde sine formative år på 80-tallet, og gjerne hellet mot de mer nerdete sidene ved livet, vil kunne nikke gjenkjennende på hodet.

Som manusforfatter bak «Fanboys»-filmen, tidligere spillbutikkansatt og detaljbesatt nerd, vet Cline hva han snakker om.

Han har trykket 80-tallets popkultur så tett til brystet at han eier en DeLorean, bilen kjent fra «Tilbake til fremtiden» – komplett med en flukskondensator, spøkelsesfelle fra «Ghostbusters», KITT-modulen fra «Knight Rider» og deler fra jetbilen i «Buckaroo Banzai».

En nostalgisk retrobølge skyller over oss for fullt om dagen. Voksne graver fram gamle tegneserier og leketøy fra skapet, Nike lanserte nylig «Tilbake til fremtiden»-skoene Air Mag, og en rekke filmer, tv-serier og dataspill lanseres på nytt i oppusset drakt.

- Det ser ut som om timingen for boka er virkelig god, noe som er rart ettersom jeg begynte på den for nesten et tiår siden. Det tok meg så lang tid å få historien ned på papiret, og selge det inn til en forlegger.

- Hele tiden mens jeg skrev, virket det som om min generasjons nostalgi for 80-tallet bare fortsatte å vokse. Flaks for meg, sier Cline til Dagbladet FREDAG.

Spillkjærlighet

Når man leser boka, kan man bli overveldet over alle smådetaljene som dukker opp om alt fra «Dungeons & Dragons» og arkadespill, til 80-tallsartister og -filmer.

Minnene er mange, og de er sterke – også for Cline.

- Jeg kan vel anslå at 95 prosent av nerdekunnskapen i boka var ting jeg allerede visste om, ettersom jeg bruker historien som en måte å hedre alt jeg elsket som barn.

- Den eneste researchen jeg gjorde, var å sørge for at jeg husket alt rett, og at alle sangtekster og slippdatoer var korrekte.

USA Today beskriver «Ready Player One» som «Willy Wonka møter The Matrix», og omtaler Cline som «den hotteste geeken på planeten akkurat nå».

Boka, som også er ute på norsk, har sin fjerde uke på topplista til New York Times, og Warner Bros. er i full gang med å bruke store penger på filmversjonen.

- Alt med måtehold

Bak alle de nerdete, popkulturelle referansene lurer imidlertid en beinhard thriller, samt en solid dose dystopi om hvordan det kan gå når en hel verden forkaster realitet til fordel for virtualitet.

- Jeg gjorde mitt beste for å lage en troverdig framtid, men jeg tror ikke nødvendigvis at det er en framtid vi er på vei mot.

- Du kan ikke utelukke menneskelig innovasjon og oppfinnsomhet. Vi er alltid i ferd med å skape ny teknologi som kan endre alt, så det er ikke mulig å si noe om hvordan fremtiden vil se ut.

- Allerede nå ser vi at mange isolerer seg i virtuelle verdener, tror du dette vil bli et større problem med mer realistisk VR-teknologi som beskrevet i boka?

- Det kan bli et større problem, ja. Men det vil alltid være en viss prosent av befolkningen som er tilbøyelig til avhengighet, som overdriver ting.

- Det kan også føre til positive forandringer, om folk for eksempel bytter ut en avhengighet for dop eller alkohol med virtuell virkelighet.

Blir filmatisert

Foreløpig vet vi ikke mye om filmatiseringen av «Ready Player One», som fortsatt er tidlig i utviklingsfasen.

- Jeg kan si så mye som at Warner Bros. er veldig ivrige, og at de ser for seg en episk høybudsjettsfilm med et bredt nedslagsfelt. Jeg synes naturligvis det er veldig spennende å se boka mi komme til liv på et så høyt nivå, forteller Cline.

- Selv om jeg tok de aller fleste av referansene i boka, kan jeg tenke meg at mange andre vil klø seg i hodet. Frykter du at filmfolka vil «fordumme» historien?

- Warner Bros. lagde også «Harry Potter»-filmene, som klarte å tiltrekke seg et stort publikum samtidig som de var tro mot kilden og de mange fansene av bøkene. Det er ikke lett å gjøre, men jeg tror det kan bli gjort.

Denne saken stod på trykk i Dagbladet FREDAG (30. september).

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3