Huawei Ascend P6

Syltynn, rimelig og nesten topptelefon.

(Pcworld.no): Når vi kaller Huawei Ascend P6 syltynn, mener vi virkelig at den er rekordtynn. Ifølge Huawei er den per dags dato verdens tynneste smarttelefon, med en tykkelse på beskjedne 6,2 millimeter. De øvrige målene er en lengde på 132,7 millimeter og bredde på 65,5, relativt gjennomsnittlig, skjermstørrelsen på 4,7 tommer tatt i betraktning. Vekten på 120 gram er det heller ikke stort å utsette på.

Ascend P6 består i hovedsak av børstet aluminium. På baksiden er det sort som gjelder, mens kantene er dekket av aluminiumsfargede lister. Kantene, som også fungerer som antenner, kan minne litt om en iPhone. For sikkerhetsskyld er kantene delt opp i flere felter. Byggekvaliteten virker upåklagelig, og telefonen fremstår som langt mer eksklusiv enn tidligere modeller fra Huawei.

 

Delvis god utstyrt

På flere områder er Ascend P6 utstyrt slik at den er nær på å ligge i samme klasse som toppmodellene fra konkurrentene, men som vanlig fra den kinesiske mobilprodusenten, er det spart inn litt her og der.

Skjermen er 0,3 tommer mindre enn det som nå har blitt en slags standard for toppmodeller, samtidig som oppløsningen «kun» er på 720x1280 piksler. På papiret er det litt trasig, men i bruk er skjermen sylskarp og med relativt naturtro farger.

Om Huawei har spart inn litt på skjermen, har de valgt å ikke spare stort på prosessor og minne. Ascend P6 er ustyrt med en firekjerneprosessor på 1,5 gigahertz og to gigabyte minne. Det gjør at telefonen i de fleste situasjoner oppleves som kvikk og fin.

Apper starter raskt og nettsider er for det meste lastet på et blunk. Som normalt med svært mange Android-telefoner, toppmodellene inkludert, hender det imidlertid at det lugger litt. Det er ikke stort det er snakk om, men akkurat nok til at det merkes.

Les også: TEST: Nokia Lumia 720 - Nokia konkurrerer med seg selv

På batterisiden er Ascend P6 også relativt etter standardene. Batteriet på 2 000 mAh leverer batteridriftstid som forventet, og på nivå med de fleste andre, nyere smarttelefoner. Ved normal, variert bruk holdt batteriet ut i overkant av et døgn, men ikke nok til å holde to hele døgn. Det kan derfor være en fordel å lade telefonen hver dag. Ved litt lettere bruk klarte vi å holde liv i telefonen i opp mot tre dager før den skrek etter laderen.

Etter å ha tatt for oss et element hvor det ikke er spart stort, er det på tide å ta for seg nok et par områder hvor Huawei har sett det for godt å kutte i spesifikasjonene for å klare å gjøre telefonen både stilig, rask og rimelig - Ascend P6 koster ikke mer enn rundt 3 000 kroner, langt mindre enn de fleste andre toppmodeller.

 

Lite lagringsplass

Dagens telefonbruk dreier seg i hovedsak om helt andre ting enn å ringe til hverandre. Vi vil ha drøssevis med apper og rikelige med plass til bilder og videoklipp vi tar i løpet av dagene. Da er det litt trasig at Huawei ikke har gitt Ascend P6 mer enn åtte gigabyte lagringsplass.

Av de åtte gigabytene er i underkant av fem gigabyte tilgjengelig til lagring av bilder, video, musikk og apper. Det holder ikke lenge med litt aktiv bruk. Heldigvis er det minnekortleser for MicroSD-kort her, slik at du relativt rimelig kan utvide lagringsplassen til det mangedobbelte.

Som med mange andre nye telefoner den siste tiden har du ikke tilgang til innsiden av telefonen på noe vis. Minnekort og sim-kort er skjult bak to luker på siden av telefonen. Det følger med et smart lite verktøy for å åpne lukene, plassert i hodetelefonutgangen. 

Les også: TEST: Samsung Galaxy S4 GT-I9505 - Ny teknologi i gammel innpakning

Norge er relativt langt fremme på 4G-utbygging, og mange nye telefoner er utstyrt med 4G-støtte. Skulle 4G-støtten mangle er det som oftest støtte for raskeste 3G, som i de fleste tilfeller er en meget god erstatning, med gode hastigheter og rask responstid.

Ascend P6 mangler 4G-støtte, og den mangler støtte for raskeste 3G. Du kan fortsatt surfe relativt raskt om du har god dekning, men de heftigste hastighetene går du glipp av.

Støtte for NFC er heller ikke på plass. Enn så lenge er det ikke noe enormt savn, selv om det stadig dukker opp nytt tilbehør som enkelt lar deg koble til ved hjelp av NFC. I nær fremtid ser det imidlertid ut til at vi vil få muligheten til å blant annet betale for oss i butikker ved hjelp av NFC, og slik sett er det en stadig hendigere teknologi å ha bygd inn i telefonen.

 

Bra kamera, dårlig autofokus

Huawei har valgt et hovedkamera på kurante åtte megapiksler. Det er relativt standard for telefoner i denne prisklassen, og noe enklere enn det vi det siste halvåret har sett på toppmodellene fra konkurrentene - som vel å merke er en del dyrere.

Bildekvaliteten er jevnt over god, gitt at du lar autofokusen få god tid på seg. Mange av våre bilder, selv mange av de tatt i godt lys, var ute av fokus. Når autofokusen gjør jobben sin blir det imidlertid bra, med fine og naturtro farger.

Det er støtte for filming i opp til 1080P-oppløsning, men vår erfaring er at det kan være en fordel å begrense seg til 720P. Ved et par anledninger opplevde vi at opptakene lugget litt i høyeste oppløsning. Her kan du se en eksempelvideo i 1080P hvor det lugger litt.


Annerledes Android

De aller fleste mobilprodusenter som leverer telefoner med Android gjør en del endringer på operativsystemet. Det er gjerne snakk om nye skall, apper, widgeter og menyoppsett.

Dermed kan det oppleves relativt annerledes å bruke en Samsung-telefon enn en HTC- eller LG-telefon. Det er imidlertid en god stund siden vi har sett noen gjøre så pass store endringer på Android som Huawei har gjort med Ascend P6.

Vår testmodell var sort og passe barsk, men du kan altså få den i en anelse mer feminin farge også. 

Les også: TEST: Sony Xperia Z - Vanntett og sprek toppmodell

I bunnen ligger Android 4.2.2, også kjent som Jelly Bean. Det er den mest utbredte versjonen på nyere telefoner, og slik sett er Huawei på nivå med toppmodellende fra konkurrentene. Det vi fikk servert første gang vi slo på telefonen var imidlertid noe ganske annet enn det vi var vant med fra før. Hovedbildet er for så vidt relativt likt i standardoppsettet.

Øverst har du en widget med klokke og værmelding, så følger en musikkavspiller, to snarveier til favorittkontakter, snarvei til bildegalleriet og et Google-søkefelt. Lengst ned finner du de vanlige snarveiene til telefon, adressebok, meldinger og Google Play-butikken.

Der stopper imidlertid de fleste likhetene. Huawei har blant annet valgt å droppe en egen app-meny, og heller valgt å legge appene rett på skrivebordet, akkurat som vi er vant med fra iPad og iPhone. Appene finner du ved å bla mot høyre.

Når et menybilde blir fullt fortsetter telefonen å plassere apper videre mot høyre. Er du av typen som like å installer en drøss med apper kan det være lurt å sortere i mapper allerede fra starten av. Huawei har for så vidt allerede tyvstartet for deg, med egne mapper for administrasjons-, verktøy- og Google-apper.

Som normalt følger det med en god del apper allerede fra starten av. Vi liker blant annet at det ligger med en fullversjon av Polaris Office 4.0, en videoredigerings-app og lommelykt-app. Skulle du føle for det kan du enkelt bytte utseende ved å bruke et av de mange temaene Huawei har lagt med.

 

Nå kan det kanskje høres ut som om det er mer galt enn riktig med Huawei Ascend P6. Det stemmer heldigvis ikke, og mye av det kan vi takke prisen for. For når en telefon, som tross alt er relativt godt utstyrt, koster så pass lite, er det en del småmangler som kan tilgis.

Les også: TEST: Huawei Ascend D1 Quad U9510 - Rask, rimelig og stor Huawei

Her har du jevnt over meget god ytelse, selv om det en sjelden gang kan lugge litt. Det er imidlertid noe vi merker på nær sagt alle Android-telefoner.

Skjermen er meget god og skarp. Android-skallet Huawei har laget, kalt Emotion UI, er annerledes enn det meste vi har sett, og for det meste smart og velfungerende. Det kan imidlertid være en fordel å være systematisk med sortering av appene dine allerede fra starten av, hvis ikke kan det fort bli litt kaotisk.

Det er en og annen ting vi savner, men som vi for så vidt har klart oss greit nok uten i løpet av testperioden. Her går du glipp av ting som 4G, raskeste 3G og NFC. Du må også raskt regne med å gå til innkjøp av et minnekort, for det er fint lite lagringsplass i selve telefonen. Vi kunne også ønsket oss en oppdatering av kamera-appen, slik at autofokusen ble litt raskere og smartere - den ødelegger nemlig litt for et ellers bra kamera.

Alt i alt er vi, takket være lav pris, lekker og lett design, god ytelse og en knallgod skjerm, godt fornøyd med Huawei Ascend P6. Det er tross alt ganske mye telefon for en relativt rimelig penge. Og det er aldri å forakte.

Les også: TEST: LG Optimus G E975 - Kommer sent, men godt

Oppsummering
Positivt
Stilig design. Tynn og lett. God skjerm. God ytelse. Spennende Android.
Negativt
Mangler en del nyttige og viktige funksjoner. Treg autofokus. Lite lagringsplass.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3